angst

Wij zijn erachter gekomen dat we geen andere keuze hadden: onze oude manier van denken volledig veranderen of weer gaan gebruiken.


Velen van ons ontdekken dat onze oude manier van denken werd beheerst door angst. We waren bang dat het ons niet zou lukken om drugs of alcohol te bemachtigen, of dat er niet genoeg zou zijn. We waren bang dat ons drinken en ons gebruik aan het licht zou komen, bang voor arrestatie, bang voor gevangenisstraf. Verder was er nog angst voor financiële problemen, dakloosheid, een overdosis en de ziekte van Korsakov en ander falen van organen. Onze angst beheerste ons handelen.
Voor velen van ons was er wat dat betreft in de begindagen van ons herstel niet veel veranderd. Ook toen werden we in ons denken beheerst door angst. We vroegen ons af 'Wat als droog en clean blijven te pijnlijk zal zijn, wat als het me niet lukt, wat als de mensen bij onze gemeenschap mij niet mogen en wat als het 12 stappenprogramma niet zal werken voor mij?'
De achterliggende angst bij deze gedachten, kan ons gedrag nog steeds beheersen. Dit kan ons ervan weerhouden de nodige risico's te nemen om droog, clean en nuchter te worden, te blijven en om te groeien. Het lijkt gemakkelijker om ons vast te pinnen op een gegarandeerde mislukking en er niet aan te beginnen, in plaats van alles te riskeren op grond van een vleugje hoop. Toch is dat een manier van denken die alleen maar naar een terugval zal leiden.
Om clean te blijven, dienen we bereidheid op te brengen om onze oude manieren van denken te veranderen. Wat voor andere verslaafden bleek te werken, kan ook voor ons werken maar dan moeten we wel bereid te zijn het te proberen. Onze oude, bijtende twijfel ruilen we in voor iets waarmee we onze hoop opnieuw bevestigen. Dat is het risico waard, daar zullen wij achter komen wanneer we het doen.

Ik bid voor de bereidheid om mijn oude manier van denken te veranderen en voor het vermogen mijn angsten te overwinnen.