de enige voorwaarde

Dit programma biedt hoop. Het enige wat je mee hoeft te nemen is het verlangen om te stoppen met gebruiken en de bereidheid deze nieuwe manier van leven te proberen.


Van tijd tot tijd vragen wij ons af of we het bij het 12 stappen programma "goed doen". Gaan we naar voldoende bijeenkomsten? Maken we gebruik van onze sponsor? Werken we aan de stappen of spreken, lezen, leven we op de "juiste" manier? We waarderen de gemeenschap van herstellende verslaafden - we zouden niet weten hoe we het zonder moesten doen. Maar wat als we het programma op de "verkeerde" manier toepassen? Maakt ons dat tot "slechte" 12 de stapleden?
We kunnen van onze onzekerheid afkomen door onze derde traditie erop na te slaan. Daarin wordt ons verzekerd dat "het verlangen om te stoppen met gebruiken de enige voorwaarde is om lid te zijn". Er zijn geen regels die stellen dat we naar een zeker aantal bijeenkomsten of naar bepaalde bijeenkomsten moeten gaan. Net zomin zijn er regels die zeggen dat we aan de stappen moeten werken op deze manier in dit tempo, of een passend leven moeten leiden in de ogen van bepaalde mensen om een behoorlijk 12 stappengemeenschap lid te zijn.
Het is waar, als wij net zo willen herstellen als de leden die we bewonderen, dan zullen we het programma willen volgen dat hun herstel mogelijk heeft gemaakt. Maar Anonieme verslaafden is een gemeenschap van vrijheid. Wij volgen het programma op een manier zoals het voor ons het beste werkt, niet voor iemand anders. Het verlangen om te stoppen met gebruiken is de enige voorwaarde om lid te zijn.

Het programma dat ik volg, zal ik zien in het licht van mijn eigen herstel. Ik zal dat programma naar mijn beste kunnen in praktijk brengen.