eilandje

Een Eilandje


De groep wij doen weer mee bestaat 5 jaar. Een mooi en symbolisch moment om eens te vieren, na te denken, stil te staan, of is het net andersom, stil te staan, na te denken en dan overtuigd en met plezier vieren ? Ik ben een trouwe bezoeker.
Tijdens mijn eerste opname, 1992, bij de Broeders Alexianen te Boechout, waar ik hulp hoopte te vinden voor het feit dat ik misschien, af en toe toch wel wat teveel dronk, werd ik geconfronteerd met een stukje van mezelf door Magda, die Kunst-therapie verstrekte.
Ik die eigenlijk toch wel alles wist over alle problemen en hoe ze op te lossen, alleen nu heel eventjes niet zo heel erg, liet mij verleidden tot een begeleide fantasie.
Met heel wat vlieg en kunstwerk van ons beiden, want hoe rijm je 'alles weten' met het aanvaardden dat je 'onvervulde dromen' zou kunnen hebben ... heb ik toen één en ander op papier gezet toen, en uiteindelijk ook een postkaart geschilderd van een bootje, mijn bootje, zoals de opdracht was.
Mijn fantasietje ging als volgt toen : ik was op weg in mijn bootje, wat voor mij toen een opengedraaid sardineblikje bleek te zijn, met zeil, op een eerder ruwe zee, naar een eilandje. 

Ja okay, een sardineblik ... 't is dan ook een fantasietje en vraag mij niet waarom ik me dan geen luxejacht fantaseerde ". Op dat eilandje waren er een aantal mensen, geen massa, maar een aantal vrouwen, mannen en kinderen die daar moesten zijn en die er tevreden waren.
Er waren spanningen tussen de mensen en meningsverschillen, maar geen echte 'oorlogen'. Iedereen streefde er naar een vorm van 'eenheid' en weinige dingen, 'moesten'.
Er was geen 'gezag' of 'partijen'.
Op de één of andere manier, wist iedereen wat diende te gebeuren en dat gebeurde dan ook. Wat toen nieuw was voor mij in dat fantasietje, was dat ik mij geaccepteerd voelde in die kleine gemeenschap . Niemand had echt zware kritiek op wat ik deed of vertelde.
Soms werd ik zelfs gevraagd om een verhaaltje te vertellen, wat ik erg graag deed.
Over wat ik meegemaakt had dan maar, doch ik was wel alert, voor de manier waarop ik vertelde.
Het waren echte verhalen over echte dingen met echte gevoelens, zonder moraal aan't einde. In mijn fantasie was ik eerlijk en dat werd daar geapprecieerd.
Erg intense momenten werden afgewisseld met momenten van rust en harmonie.
Alcohol kwam helemaal niet voor in mijn fantasie, niet ten goede, niet ten kwade ... bestond gewoon niet .
In mijn fantasie van toen, was ik op weg naar dat eilandje.
Wie mijn persoonlijk verhaal een beetje kent, kan de sprong naar mijn realiteit wel maken. Ongeveer 9 maanden na Boechout volgde de Broeders te Tienen.
Ditmaal geheel vrijwillig en toch wel met een ander idee.
Ik was ervan overtuigd geraakt dat ik teveel dronk. Het drong tot me door, dat je wel moest drinken om in leven te blijven, maar niet per definitie, jenever , wijn, bier, cognac, ...
Dat ik wel eens totaal afhankelijk zou kunnen zijn van flesjes met alcohol, was een realiteit , die ik voor mezelf nog zorgvuldig verstopt hield. Die realiteit kon mijn geest nog niet aan.
Trouwens wat is dat eigenlijk, afhankelijk zijn van ... Na ongeveer 3 maanden meende ik mijn kennis over alcohol, verslaving , emoties, ouders, echtscheiding, ..., voldoende gescherpt te hebben om mijn leven weer op te pikken. Hoewel ik er ditmaal niet in geslaagd was alcoholvrij te blijven, maakte ik een gouden belofte en voornemen aan mezelf, ik was nu voldoende gewapend om de strijd aan te binden en zou stoppen met alcohol drinken.
Raar maar waar, maakte ik mij geen illusie over 'gematigd' of 'sociaal drinken'. Toch niet bewust.
Ik besefte wel degelijk dat ik met mijn persoonlijkheid , dit niet kon. 't Was buigen of barsten, flesje, nu tussen ons !
Toen volgde, toeval of niet, mijn 7 vette of magere jaren, 't is maar hoe je het wil bezien. Ik heb leren buigen voor een macht groter dan mezelf, de fles.
Ik heb leren barsten door uiteindelijk de raad op te volgen van iemand, die mij onomwonden een alcoholist noemde en vertelde dat ik contact kon opnemen met AA.
In Augustus ben ik op mijn Eilandje aangekomen.
In mijn fantasietje was ik vergeten mijn eilandje een naam te geven.
Ik kon onmogelijk weten toen, dat dit eilandje, Wij Doen Weer Mee, zou noemen.