goed maken en sponsors

We willen verlost worden van onze schuld, zonder dat het ten koste gaat van iemand anders.


Laten we er geen doekjes om winden. Mensen die ons de voet dwars zaten, werden meestal door ons gekwetst. We lieten een spoor van vernieling achter. Tot degenen die we het meeste pijn hadden gedaan, behoorden de mensen van wie wij het meeste hielden. In een poging om onszelf van onze schuld te verlossen, kunnen wij in de verleiding komen om van alles op te biechten tegenover de mensen die wij liefhebben. We zijn in staat om de gruwelijkste details te vertellen, details die wij maar beter voor ons kunnen houden. Zulke ontboezemingen kunnen veel schade aanrichten en zullen mogelijk niet veel goeds brengen.
Bij de negende stap gaat het er niet om dat we ons geweten sussen; het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor wat wij verkeerd hebben gedaan. Als we aan de achtste en negende stap werken, dienen wij onder begeleiding van onze sponsor onze fouten recht te zetten, zodanig dat we niet nog meer excuses verschuldigd zijn. We gaan niet alleen op zoek naar vrijheid van wroeging - wij zoeken naar vrijheid van onze karaktergebreken. Degenen van wie wij houden, willen we nooit meer pijn bezorgen. De negende stap is één manier om ons daarvan te verzekeren. Als we dat op een verantwoordelijke manier willen doen, dan gaan wij na wat onze motieven zijn. Voordat we eraan beginnen, overleggen we met onze sponsor wat wij precies willen goedmaken.

Ik wil verantwoordelijkheid nemen voor wat ik doe. Voordat ik iets goedmaak, zal ik het eerst met mijn sponsor bespreken.