'goede' en 'slechte' gevoelens

Er gebeurt heel wat op een dag. We nemen de tijd om zowel het negatieve als het positieve op waarde te schatten. Als we dat niet doen, ontgaat ons misschien iets wat ons zal helpen groeien.


De meesten van ons lijken onbewust een oordeel te verbinden aan wat er in ons leven gebeurt. We oordelen in termen van goed of kwaad, succes of mislukking. We neigen ertoe om blij te zijn met 'het goede' en ons boos, gefrustreerd of schuldig te voelen over 'het slechte'. Goede en slechte gevoelens hebben echter weinig te maken met datgene wat voor ons werkelijk goed of slecht is. Wellicht kunnen we meer leren van onze fouten dan van onze successen, vooral als het gaat om fouten die voortvloeien uit het nemen van risico's.
Als we waardeoordelen verbinden aan onze emotionele reacties, blijven we vastzitten aan onze oude manier van denken. De manier waarop wij tegen dagelijkse gebeurtenissen aan kijken, kunnen we veranderen door ze te zien als mogelijkheden om te groeien, in plaats van ze te zien als goed of slecht. In plaats dat we er een waardeoordeel aan ophangen, kunnen we ons beter richten op de lessen die we ervan kunnen leren. Zodoende kunnen we iedere dag iets leren. Onze dagelijkse tiende stap is een uitstekend stuk gereedschap om de gang van zaken na te lopen en iets te leren - zowel van onze successen als van onze mislukkingen.

Ik krijg de kans om de herstelprincipes toe te passen en zodoende te leren en te groeien. Wanneer ik iets leer van wat er in mijn leven voorvalt, zal ik vooruitgaan.