herkenning

Eindelijk iemand die bekend was met mijn gestoorde gedachten en de idiote dingen die ik had gedaan.


Vaak voelen verslaafden zich buitengewoon uniek. We zijn er zeker van dat niemand drugs gebruikte zoals wij, of dingen gedaan heeft die wij deden om eraan te komen. Het idee dat niemand ons echt begrijpt, kan ons er jarenlang van weerhouden om te herstellen.
Wanneer wij eenmaal instappen in het 12 stappen en naar bijeenkomsten gaan, verdwijnt het gevoel dat wij de 'slechtste' of 'gekste' waren. We luisteren zodra leden hun ervaringen delen. We komen erachter dat anderen dezelfde kronkelpaden hebben bewandeld als wij en toch het pad van herstel wisten te vinden. Wij beginnen te geloven dat ook voor ons herstel mogelijk is.
Al gaan we vooruit tijdens ons herstel, ons denken kan nog steeds gestoord zijn. Maar toch, als wij door een moeilijke periode heen gaan en daarover delen, dan zullen we ontdekken dat anderen zich daarin kunnen herkennen. Op hun beurt zullen anderen met ons delen hoe zij met soortgelijke problemen zijn omgegaan. Hoe gestoord ons denken ook mag lijken, het geeft ons hoop wanneer anderen zich met ons vereenzelvigen en met oplossingen komen die voor hen gewerkt hebben. Wij beginnen te geloven dat we alles kunnen doorstaan en met ons herstel kunnen doorgaan.
We leren dat we er niet alleen voor staan, dat is het geschenk van het 12 stappen programma. Wij kunnen droog en clean worden en blijven door onze ervaring, kracht en zelfs onze idiote gedachten met anderen te delen. Al doende stellen we ons open voor oplossingen die anderen hebben gevonden voor uitdagingen waar wijzelf voor komen te staan.

Ik ben dankbaar dat ik mezelf in anderen kan herkennen. Ik zal vandaag luisteren als zij hun ervaringen delen en ik zal mijn ervaringen met hen delen.