herstel fris houden

Zelfgenoegzaamheid is de vijand van leden met een aanzienlijke stabiele tijd. Als we langdurig zelfgenoegzaam blijven, loopt het herstelproces op z'n einde.


Na de eerste paar jaar in herstel, krijgen de meesten van ons het gevoel dat er niet bar veel meer te halen valt. Als we vasthoudend aan de stappen hebben gewerkt, dan hebben we het verleden verwerkt. We beschikken over een stevige basis waarop we onze toekomst kunnen bouwen. We hebben geleerd om het leven ongeveer te nemen zoals het komt. We hebben ons de stappen eigengemaakt en zo zijn we in staat problemen vrijwel onmiddellijk op te lossen zodra die zich voordoen.
Wanneer we ontdekken dat alles ons gemakkelijk afgaat, zijn we op een punt beland waar we mogelijk "rust" willen nemen op het pad van herstel. Als we dit daadwerkelijk doen, dan miskennen we de aard van onze ziekte. Verslaving is geduldig, geraffineerd, voortschrijdend en ongeneeslijk. Ze is ook dodelijk - we kunnen aan deze ziekte sterven, tenzij we doorgaan met behandelen. En de behandeling voor verslaving is een doorlopend herstelprogramma van actie.
De Twaalf Stappen zijn een proces, een pad dat we bewandelen om onze ziekte een stap voor te zijn. Bijeenkomsten, sponsorschap, service en de stappen blijven altijd noodzakelijk bij voortgaand herstel. Ook al passen we na vijf jaar van stabiliteit, ons programma iets anders toe dan na vijf maanden, dit betekent niet dat het programma is veranderd of minder belangrijk is geworden. Het betekent alleen dat ons praktisch inzicht is veranderd en gegroeid. Om ons herstel fris en levendig te houden, dienen we alert te zijn op kansen om ons programma toe te passen.

Als ik blijf groeien tijdens mijn herstel, zal ik zoeken naar nieuwe manieren om mijn programma toe te passen.