het grotere plaatje

Alle ervaringen met geestelijk ontwaken hebben bepaalde overeenkomsten, zoals een gevoel van richting in ons leven en een einde aan eenzaamheid.


Sommige spirituele ervaringen vinden plaats wanneer wij voor iets komen te staan dat groter is dan wijzelf. Wij gaan ervan uit dat er krachten werkzaam zijn die we niet kunnen bevatten. We ontwaren in een nederig makend, kortstondig moment een groter verband.
Onze reis langs de twaalf stappen zal uitmonden in een vergelijkbare spirituele ervaring. Maar deze ervaring zal grondiger en duurzamer zijn. We zitten in een doorlopend proces waarin ons ego steeds kleiner wordt, terwijl wij meer oog krijgen voor het grotere geheel. Naarmate onze blik op de wereld zich verruimt, verkleint de ruimte van ons ego tot het punt waarop we onszelf niet langer overdreven belangrijk vinden.
Dankzij dit nieuwe besef, voelen wij ons niet langer afgezonderd van de rest van de mensheid. Waarom de wereld is zoals hij is en mensen zo wreed met elkaar omgaan, zullen we mogelijk niet begrijpen. Maar we weten wel wat lijden is - en tijdens ons herstel kunnen wij ons best doen om dat te verlichten. Door onze persoonlijke bijdrage te bundelen met die van anderen, worden we een wezenlijk onderdeel van een groots ontwerp. Eindelijk zijn wij verbonden.


Ik ben slechts één iemand in het grote geheel der dingen. Mijn plaats in het grotere plaatje aanvaard ik deemoedig.