vrienden en goedmaken; houd het eenvoudig

Wij maakten het, waar mogelijk, rechtstreeks goed met deze mensen, behalve wanneer dit hen of anderen zou schaden.


Voor elke relatie geldt dat we ons niet altijd gedragen op de manier waarop we dat graag zouden willen. Toch hoeven vriendschappen niet stuk te lopen op het maken van fouten. We kunnen het immers weer goedmaken. Als wij oprecht bereid zijn om de verantwoordelijkheid te aanvaarden die bij vriendschap hoort - en onze excuses aanbieden waar we die verschuldigd zijn, dan kan een vriendschap hechter worden en dieper gaan dan ooit tevoren.

Iets goedmaken is eenvoudig. We stappen af op de persoon die we hebben gekwetst en we zeggen: "Ik zat fout." Soms gaan we dit uit de weg en omzeilen we de erkenning van ons eigen aandeel in de kwestie. Dit staat de bedoeling van de negende stap in de weg. Door het eenvoudig te houden, kunnen we iets op een doeltreffende manier goedmaken: we komen uit voor ons aandeel - en laten het daarbij.

Onze vrienden zullen onze excuses niet altijd aanvaarden. Misschien hebben ze tijd nodig om te verwerken wat er is gebeurd. Als dat het geval is, moeten wij hun die tijd gunnen. Per slot van rekening waren wij het die iets verkeerds hebben gedaan, niet zij. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen; het overige is niet aan ons.

In mijn vriendschappen wil ik me verantwoordelijk gedragen. Bij het goedmaken zal ik ernaar streven om het eenvoudig te houden.