een inventaris voor groei

We bekijken ons oude en huidige gedrag om te bezien wat we willen behouden en waar we vanaf willen.


Voor we gaan slapen, staan de meesten van ons nog even stil bij de voorbije dag. We bedenken hoe we in de toekomst dingen anders kunnen doen. Ons denken blijft gemakkelijk hangen in het alledaagse: olie verversen van de auto, de woonkamer opruimen of de kattenbak legen. Het vraagt soms bijzondere inspanning om met onze gedachten afstand te nemen van de alledaagse sleur en onze gedachten op een hoger plan te brengen.
Een eenvoudige vraag kan ons daarbij helpen: Wat denken we dat onze Hogere Macht de volgende dag van ons verlangt om te doen? Misschien is ons bewuste contact met God, zoals wij God zien, enigszins verslapt en dienen we dat contact te verbeteren. Misschien zijn we niet meer zo tevreden met ons werk of onze relatie en houden we er alleen maar aan vast vanuit angst. Mogelijk houden wij een of ander lastig karaktergebrek achter de kiezen, bang als we zijn om het te delen met onze sponsor. De vraag is, op welke gebieden van ons leven willen wij echt groeien?
We vinden het zinvol om aan het einde van de dag tijd uit te trekken voor onze Hogere Macht. Wij kunnen dan overdenken wat we de komende dag in ons programma van persoonlijke spirituele groei het beste kunnen aanpakken. We overdenken in welk opzicht wij de laatste tijd gegroeid zijn en we richten ons op gebieden waar nog werk aan de winkel is. Kan een dag passender afgesloten worden?

Aan het einde van de dag zal ik wat tijd uittrekken om met mijn Hogere Macht door te brengen. Ik zal terugzien op de voorbije dag en bekijken wat er in de weg staat tussen mij en Gods wil voor mijn leven.