het leven aanvaarden zoals het is 

Tijdens ons herstel merken we dat het aanvaarden van de werkelijkheid onvermijdelijk is. Wanneer we dit eenmaal inzien, vinden we het niet langer nodig om drugs te gebruiken teneinde onze waarneming te veranderen.


Drugs vormden een stootkussen tussen ons en het leven zoals zich dat in volle vaart aandient. Zodra we stoppen met gebruik en aan ons herstel beginnen, zien we onszelf rechtstreeks gesteld voor het leven. Mogelijk ervaren we teleurstelling, frustratie of boosheid. Wat er allemaal gebeurt, is wellicht niet zoals wij het zouden willen. Het egocentrisme dat we tijdens onze verslaving ruim baan hebben gegeven, heeft geleid tot een vervormde waarneming van het leven. Het is lastig om onze verwachtingen los te laten en het leven te aanvaarden zoals het is.
Wij leren ons leven te aanvaarden door aan de Twaalf Stappen te werken. Wij ontdekken hoe we ons gedrag kunnen veranderen en onze karaktergebreken kunnen loslaten. We hoeven niet langer de waarheid te verdraaien of situaties te ontvluchten. Hoe meer we de spirituele principes beoefenen die vervat liggen in de stappen, des te gemakkelijker zal het zijn om het leven zoals het zich aandient te aanvaarden.

Ik zal mezelf oefenen in zelfaanvaarding door het toepassen van de Twaalf Stappen.