muren

Uitreiken vormt het begin van de strijd die ons zal vrijmaken. Het leidt tot het instorten van de muren die ons gevangen houden.


Toen we bij de 12stappengemeenschap belandden, lag het emotionele leven van velen van ons in puin. Al die jaren waarin we mensen gebruikten en onszelf lieten gebruiken, hadden ons vermogen aangetast om mensen, met inbegrip van onszelf, te vertrouwen. Maar de liefde en aanvaarding die we bij de gemeenschap aantroffen, bezorgde ons de moed om op mensen af te stappen en toe te laten in ons leven.

Naarmate we langer droog en clean bleven, groeide ons verlangen naar meer intimiteit met onze dierbaren. We begonnen mensen te benaderen op een diepere, zinvollere manier, zelfs als we gekwetst konden worden. Ondanks onze angsten voor afwijzing, namen we het risico om meer te tonen van onszelf, onze overtuigingen en onze behoeften. We besloten onze verdedigingsmuren af te breken.

De vrijheid die we gevonden hebben, was het risico waard. Wij weten dat er nog steeds het nodige te doen valt om onszelf volledig te bevrijden van alle verdedigingswerken die we in al die jaren van actieve verslaving hebben opgetrokken. Maar we beschikken over een enorm vermogen tot liefde en intimiteit. Dat zijn we te weten gekomen toen we, ondanks onze menselijke tekorten, op andere verslaafden afstapten en hen in ons leven toelieten. Wanneer ons hart niet langer ommuurd is, beschikt het over grote kracht.

Ik zal mijn persoonlijke muren afbreken en op anderen afstappen. Ik zal mijn hart de ruimte geven om in vrijheid liefde te geven en te ontvangen.