een nieuw perspectief

Willen wij werkelijk verlost worden van wrok, woede en angst?


Waarom noemen wij ze 'tekortkomingen'? Misschien moeten wij het 'langblijvers' noemen, omdat het vaak zo lang duurt voordat ze uit ons leven verdwijnen. Sommigen van ons, hebben het idee dat onze tekortkomingen juist de karaktertrekken waren die ons leven hebben gered toen wij gebruikten. Als dat bij ons het geval is, dan is het geen wonder dat wij eraan vasthouden alsof het oude, dierbare vrienden zijn.
Als we last hebben van wrok, woede of angst, dan hebben we wellicht behoefte aan een beeld van een leven zonder die storende gebreken. De vraag waarom wij op een bepaalde manier reageren, kan soms de angst wegnemen die aan ons gedrag ten grondslag ligt. We vragen ons af:
  • 'Waarom ben ik zo bang om deze aspecten van mijn persoonlijkheid te ontstijgen?'
  • 'Ben ik bang voor wie ik zal zijn zonder deze eigenschappen?'
Wanneer wij onze angst hebben blootgelegd, zijn wij in staat om er los van te komen. We proberen ons voor te stellen hoe ons leven er uit zou zien zonder sommige van onze akelige tekortkomingen. Dit geeft ons uitzicht op een leven zonder angst. En zo'n beeld voorziet ons van de motivatie die we nodig hebben om er doorheen te gaan. Onze Hogere Macht biedt ons een nieuw uitzicht op ons leven, vrij van onze tekortkomingen. Zo'n beeld geeft in de kern weer hoe we onszelf in onze helderste dromen het liefste zien. Wij hoeven niet bang te zijn voor dit droombeeld.

Ik zal mezelf een voorstelling maken van mijn leven zonder mijn karaktergebreken. Ik zal vragen om de bereidwilligheid op basis waarvan God deze tekortkomingen kan wegnemen.