nieuwe graden van eerlijkheid

We waren meesters in zelfbedrog en wegredeneren.


Toen we naar onze eerste bijeenkomst gingen en hoorden dat we eerlijk moesten zijn, hebben we misschien gedacht "Nou, dat hoeft niet al te moeilijk zijn. Het enige wat ik moet doen is stoppen met liegen". Sommigen van ons gaat dit gemakkelijk af. Op ons werk hoeven we niet meer te liegen over onze afwezigheid. Tegenover ons gezin hoeven we niet meer te liegen over wat we de afgelopen nacht hebben uitgespookt. Nu we geen alcohol en drugs meer gebruiken, merken we dat er minder is om over te liegen.

Zelfs deze vorm van eerlijkheid is voor sommigen van ons lastig op te brengen. Toch is leren niet te liegen op zich eenvoudig - je doet het gewoon niet, wat er ook gebeurt. Met moed, aanhoudend oefenen, steun van onze 12destap-vrienden en hulp van onze Hogere Macht, slagen de meesten van ons erin om op deze manier eerlijk te zijn.

Eerlijkheid betekent echter meer dan alleen 'niet liegen'. Het soort eerlijkheid dat echt onmisbaar is tijdens herstel, is eerlijkheid met onszelf en die is noch gemakkelijk, noch eenvoudig op te brengen. Tijdens onze verslaving werd onze kleine, stille stem van 'zelf eerlijkheid' overstemd door een storm van zelfbedrog en rationalisatie, een wervelwind van leugens. Om eerlijk te worden over onszelf, dienen we eerst op te houden met liegen tegen onszelf. In onze elfde 'stap meditaties' moeten we rustig zien te worden. In de daaropvolgende stilte, beluisteren we de waarheid. Zodra we stil worden, zal 'zelf eerlijkheid' zich aandienen.

Ik zal rustig en stil zijn - en de stem van eerlijkheid in mezelf beluisteren. Ik zal die eerlijkheid recht doen.