en de nieuwkomer dan?

Elke groep heeft maar één hoofddoel: de boodschap uitdragen naar de verslaafde die nog lijdt.


Onze moeder groep betekent veel voor ons. Waar zouden we per slot van rekening zijn zonder onze favoriete 12 stappengemeenschap meetings? Soms organiseert onze groep een picknick of andere activiteiten. Vaak spreken groepsleden met elkaar af om naar de film te gaan of te gaan bowlen. Wij allen hebben in onze vaste groep prima vriendschappen opgedaan. Die warmte zouden wij voor geen goud willen missen.
Maar soms dienen we een balans op te maken om te kijken wat onze groep doet om ons hoofddoel te bereiken: het uitdragen van de boodschap naar de nog lijdende verslaafde. Soms gaan we naar een bijeenkomst waar wij iedereen kennen. Er wordt gelachen, we hebben volop plezier. Maar hoe staat het met de nieuwkomer? Hebben wij oog voor nieuwkomers die wellicht eenzaam en bang in hun eentje zitten? Denken wij eraan om bezoekers in onze groep te verwelkomen?
De liefde die wij aantroffen op 12 stappen meetings, helpt ons om te herstellen van verslaving. Maar als we eenmaal clean zijn, moeten we eraan denken om datgene aan anderen te geven wat aan ons ook vrijuit werd gegeven. We dienen af te stappen op de verslaafde die nog lijdt. Per slot van rekening is de nieuwkomer de belangrijkste persoon op elke bijeenkomst.

Ik ben dankbaar voor de warme kameraadschap die ik in mijn moeder groep heb gevonden. Ik zal de nog lijdende verslaafde de helpende hand reiken en hem of haar dezelfde kameraadschap bieden.