oeps

Dezelfde fouten herhalen en andere resultaten verwachten. Dat heet waanzin.


Fouten. Wij weten allemaal hoe het voelt om fouten te maken. Velen van ons hebben het gevoel dat hun hele leven één grote fout is geweest. Meestal komt er bij onze fouten een gevoel van schaamte of schuld naar boven. In elk geval frustratie en ongeduld. We zijn geneigd fouten op te vatten als bewijs dat we nog steeds ziek, gek of dom zijn, of zodanig beschadigd dat we niet meer kunnen herstellen.
In werkelijkheid zijn fouten een heel wezenlijk en belangrijk onderdeel van het mens-zijn. Voor bijzonder koppige mensen (zoals verslaafden) zijn fouten vaak de beste leermeesters. Er is niets beschamends aan het maken van fouten. In feite is het opnieuw maken van fouten een bewijs van onze bereidwilligheid om risico's te nemen en te groeien.
Als we ervan leren, kunnen onze fouten ons vooruit helpen. Als we in dezelfde fouten vervallen, dan kan dit betekenen dat we vastzitten. En als we verwachten dat we met het maken van dezelfde oude fouten andere resultaten zullen boeken, tjaah, dan hebben we het over wat je noemt 'waanzin'!
Het werkt gewoon niet.

Fouten maken is geen drama. Maar alstublieft Hogere Macht, help me ervan te leren!