ons herstel beschermen

Onthoud dat wij uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn voor ons herstel en onze beslissingen.


De meesten van ons komen voor keuzes te staan die ons herstel op de proef stellen. Wanneer wij bijvoorbeeld enorme pijn lijden, dan staan we voor het besluit om wel of niet medicijnen te gebruiken. We moeten tegen onszelf heel eerlijk zijn over de ernst van de pijn. Daarnaast dienen we tegen de behandelend arts eerlijk te zijn over onze verslaving en ons herstel - en eerlijk te zijn tegen onze sponsor. Maar uiteindelijk is het besluit aan ons omdat wij degenen zijn die met de gevolgen moeten leven.
Zo zijn er nog meer keuzes. Gaan we wel of niet naar een feestje waar alcohol wordt geschonken? Ook hier dienen we rekening te houden met onze geestelijke gesteldheid. Het beste zou zijn als er iemand meegaat die achter ons herstel staat. Maar als we deze uitdaging niet aankunnen, is het waarschijnlijk beter om de uitnodiging af te slaan. Vandaag weten wij dat het veiligstellen van ons herstel belangrijker is dan het voorkomen van gezichtsverlies.
Dit zijn allemaal lastige beslissingen. Het vereist, naast zorgvuldige afweging, ook begeleiding van onze sponsor en volledige overgave aan onze Hogere Macht. Met behulp van al deze bronnen kunnen we een zo goed mogelijk besluit nemen. Toch is het uiteindelijk ons persoonlijke besluit. Vandaag zijn wij verantwoordelijk voor ons eigen herstel.

Wanneer ik een besluit moet nemen dat mijn herstel op de proef kan stellen, zal ik alle beschikbare bronnen aanboren.