opbouwen, niet afbreken

Als we begaan zijn met anderen, verandert ons zelfbeeld van negatief naar positief.


Met het verspreiden van roddels komen we tegemoet aan een duistere behoefte die we van binnen hebben. Soms denken wij dat we ons alleen goed kunnen voelen over onszelf door iemand anders zwart te maken. Maar zelfwaardering ten koste van iemand anders is hol, vals en de prijs niet waard.

Hoe gaan we dan wel om met ons negatieve zelfbeeld? Dat is niet zo heel ingewikkeld. We vervangen dit beeld door er iets positiefs tegenover te stellen: door begaan te zijn met anderen. In plaats van rond te dwalen in onze lage zelfwaardering, richten we ons op de mensen om ons heen en streven we ernaar om hen te dienen.

Op die manier lijkt het misschien alsof we om de zaak heen draaien, maar zo is het niet. Als we blijven ronddolen in ons lage zelfbeeld, dan zitten we in een potje zelfbeklag te roeren. Zo komen we geen steek verder. Maar als we ons zelfbeklag vervangen door echte, liefdevolle belangstelling voor anderen, dan behoren wij tot de mensen die we kunnen waarderen.

Anderen naar beneden halen is niet de manier om onze eigenwaarde op te krikken. We doen dat wel als wij op een liefdevolle en positieve wijze met anderen zijn begaan. Daarbij kan het handig zijn als we onszelf afvragen of we bezig zijn met het probleem of met de oplossing. Vandaag kunnen we kiezen tussen opbouwen en afbreken.

Hoewel ik me misschien niet veel waard voel, hoef ik niemand naar beneden te halen om mezelf te verheffen. Vandaag zal ik mijn negatieve zelfbeeld vervangen en ben ik begaan met anderen. Ik zal opbouwen, niet afbreken.