openstaan om iets te leren

We hebben geleerd dat het oké is om niet alle antwoorden te kennen. Zo staan we ervoor open om iets te leren en kunnen we leren hoe we een geslaagd leven kunnen leiden.


In zekere zin is verslaving een grote leermeester. En al zou verslaving ons verder niets leren, dan brengt het ons in elk geval nederigheid bij. Er wordt wel eens gezegd dat het allerbeste wat we konden verzinnen ertoe leidde dat we bij de 12stappengemeenschap belandden. Nu we zijn gebleven, zijn we er om te leren.

De 12stappengemeenschap is een fantastische leeromgeving voor de herstellende verslaafde. Op bijeenkomsten krijgen we niet het gevoel dat we dom zijn. In plaats daarvan, ontmoeten we anderen die precies daar zijn geweest waar wij waren en een uitweg hebben gevonden. Het enige wat we hoeven te doen, is toegeven dat wij niet alle antwoorden kennen. Vervolgens luisteren we naar anderen als zij vertellen wat voor hen heeft gewerkt.

Als herstellende verslaafde en als mens hebben we veel te leren. Andere verslaafden - en andere mensen - kunnen ons veel leren over wat wel en niet werkt. Zolang we ons open blijven stellen om te leren, kunnen wij ons voordeel doen met de ervaringen van anderen.

Ik zal toegeven dat ik niet alle antwoorden heb. Ik zal op zoek gaan naar de ervaringen van anderen en luisteren naar antwoorden die ik nodig heb.