overgave van de eigen wil

We hebben minder angsten en ons vertrouwen neemt toe wanneer we de ware betekenis van overgave leren inzien. We vechten niet langer tegen angst, schuld, zelfbeklag of somberheid.

Overgave is het begin van een nieuwe manier van leven. Toen we ons voornamelijk door eigenwijsheid lieten leiden, vroegen we ons steeds af of we wel alle gaten hadden gedicht, of we die ene persoon wel effectief genoeg hadden gemanipuleerd en of we niet een beslissend detail over het hoofd hadden gezien bij onze pogingen om alles onder controle te krijgen en beheersbaar te houden. We waren bang dat onze plannetjes niet goed zouden uitpakken, dan wel boos of vol zelfbeklag als we door de mand zouden vallen. Ten slotte konden we ons schuldig voelen als we onze plannetjes moesten intrekken. Eigenwijs leven was een heel gedoe, maar we wisten niet beter.

Overgave is ook niet altijd even gemakkelijk. Integendeel. Zeker in het begin kan het lastig zijn. Toch is het eenvoudiger om in plaats van alleen op onszelf ook op God te vertrouwen - een Kracht die in staat is om ons stuurloze bestaan in goede banen te leiden. En hoe vaker we ons overgeven, des te gemakkelijker zullen we dit vertrouwen kunnen opbrengen.

Als we onze wil en ons leven overdragen aan de zorg van onze Hogere Macht, dan hoeven we alleen nog onze eigen rol zo verantwoordelijk en gewetensvol mogelijk te vervullen. Zodoende kunnen we de uitkomst overlaten aan onze Hogere Macht. Door ons over te geven en te handelen vanuit geloof - en ons leven te leven aan de hand van de eenvoudige uitgangspunten van ons programma - hoeven we ons geen zorgen te maken en kunnen we beginnen met leven.

Ik zal mijn eigenwijsheid overgeven. Ik zal op zoek gaan naar kennis van Gods wil voor mij en de kracht om die uit te voeren. Ik zal de uitkomst in handen leggen van mijn Hogere Macht.