hebben wij er al plezier in

Na verloop van tijd kunnen we ontspannen en genieten van de sfeer van herstel.


Stel je eens voor dat een nieuwkomer op een van onze bijeenkomsten binnenloopt. Hij of zij treft er een groep grimmig kijkende mensen aan die verkrampt aan hun stoel gekluisterd zitten. Zo'n nieuwkomer zou waarschijnlijk terugdeinzen en tegen zichzelf zeggen: "Ik dacht dat je blij kon zijn als je van de drugs af zou komen".
Gelukkig worden onze nieuwkomers gewoonlijk verwelkomd door een groep vriendelijke mensen met een glimlach op het gezicht. Het zijn mensen die zichtbaar tevreden zijn met het leven dat ze bij 12 stappengemeenschap hebben gevonden. Dat geeft enorm veel hoop! Het bestaan van een nieuwkomer gaf weinig aanleiding tot lachen en dan heeft een vrolijke en ontspannen sfeer een enorme aantrekkingskracht. Je komt uit een situatie waar alles bittere ernst is, waar het op elk moment mis kan gaan. Het is dan een verademing om ergens binnen te komen waar de aanwezigen zichzelf doorgaans niet al te serieus nemen, waar iets moois staat te gebeuren.
Tijdens ons herstel leren we ontspannen. We kunnen lachen om de dwaasheden van onze verslaving. Onze bijeenkomsten, - de ruimtes die gevuld worden met het geluid van pruttelende koffie, schuivende stoelen en lachende verslaafden - zijn een verzamelplaats waar we eerst onze nieuwkomers welkom heten. En ja, we laten hun zien dat we nu plezier hebben.

Ik kan om mijzelf lachen. Ik kan tegen een grapje. Vandaag zal ik mij ontspannen en plezier hebben.