symptomen van spiritueel ontwaken

Vul een subtitel in

De stappen leiden naar een ontwaken van spirituele aard. Dit ontwaken komt tot uiting in de veranderingen in ons leven.


Wij weten waar we de ziekte verslaving aan kunnen herkennen. Haar symptomen zijn onmiskenbaar. Naast een onbedwingbare zucht naar alcohol en drugs, vertonen de mensen die eraan lijden egocentrisch en zelfzuchtig gedrag. Toen onze verslaving op z'n hoogtepunt was, leden wij overduidelijk veel pijn. We waren ongenadig in het veroordelen van onszelf en anderen. De meeste tijd maakten we ons zorgen of waren we aan het proberen om uitkomsten te beïnvloeden.

Zoals we de ziekte verslaving kunnen herkennen aan bepaalde symptomen, zo kunnen we een spiritueel ontwaken herkennen aan een herstellende verslaafde. Wat zien we zoal? We merken dat mensen geneigd zijn om spontaan te zijn in hun denken en doen, minder bezig zijn met het veroordelen of duiden van andermans gedrag. Zij beschikken over een onmiskenbaar vermogen om van elk moment te genieten en ze vertonen terugkerende 'lachaanvallen'.

Wanneer we bij iemand symptomen van een spiritueel ontwaken constateren, dienen wij te beseffen dat het aanstekelijk is. Het beste wat we dan kunnen doen, is aansluiting zoeken bij deze mensen. Zo worden we vatbaar voor terugkerende episodes van dankbaarheid, groeiende ontvankelijkheid voor de liefde van onze collega verslaafden en een onbedwingbare neiging om die liefde te beantwoorden. Als we dit alles beginnen te ervaren, dan mogen we vaststellen dat ook wij aangestoken zijn door een spiritueel ontwaken.

Mijn diepste verlangen is om een spiritueel ontwaken te ervaren. Ik zal uitzien naar de symptomen en ervan genieten wanneer ik ze opmerk.