met spirituele ervaringen leren leven

Wil meditatie zinvol zijn, dan moeten we de resultaten ervan terugzien in ons dagelijks leven.


Terwijl wij aan ons programma werken, ontvangen we de nodige indirecte aanwijzingen dat er in ons leven een Hogere Macht werkzaam is: het "rijne" gevoel dat zo velen van ons na onze Stap Vijf ervaren, het gevoel dat we eindelijk op het juiste spoor zitten als we het weer goedmaken, onze voldoening wanneer we een andere verslaafde helpen.

Meditatie geeft ons soms echter buitengewone aanwijzingen van Gods aanwezigheid in ons leven. Deze ervaringen betekenen niet dat we volmaakt zijn geworden of dat we zijn "genezen". Het zijn voorproefjes afkomstig uit de bron van ons eigenlijke herstel. Deze ervaringen herinneren ons aan datgene waar het om te doen is bij de 12 stappengemeenschap en bezorgen ons de moed om ons spirituele pad te vervolgen.

Zulke ervaringen maken ons ondubbelzinnig duidelijk dat we aangesloten zijn op een Kracht die veel groter is dan die van onszelf. Maar hoe geven we die buitengewone Kracht een plek in ons dagelijks leven? We kunnen ons licht opsteken bij onze 12destapvrienden, onze sponsor en anderen in onze gemeenschap die wellicht meer ervaring hebben met spirituele zaken dan wij. Zij kunnen ons helpen om onze spirituele ervaringen een plek te geven in het natuurlijke weefsel van herstel en spirituele groei.

Ik zal naar de nodige antwoorden zoeken om mijn spirituele ervaringen te begrijpen en een plek te geven in mijn dagelijks leven.