structureel

֎   Elk menselijk wezen heeft behoefte aan structuur in zijn leven. Bepaalde handelingen, gedachten, gevoelens die op regelmatige basis terug opduiken in ons dagelijks leven. Deze structuur kan heel eenvoudig zijn tot zeer complex. Dat is voor ieder mens verschillend en we zijn enkel verantwoordelijk voor onze eigen structuur.


֎ Alcoholist aan het woord: "Op het diepste dieptepunt in mijn leven was ik compleet inactief. Ik deed niets meer dan in mijn zetel hangen en verlangen naar mijn volgend roesgevoel. Slaaf van het middel. Nadat ik enkele vergaderingen had bijgewoond en enigszins begon te ontnuchteren, begon ik te verlangen naar de volgende vergadering. Maandag, werd stilaan mijn Dag. Al mijn miserie en spanningen opgedaan in de loop van de vorige week, kon ik kwijt aan mijn AA tafel. Nu realiseer ik me dat het aanvaarden van die ene dag per week, de structuur bood die ik toen nodig had.


֎ In min of meerdere mate, verlaten we een structuur die vooral gemotiveerd en gebaseerd is op, te zorgen dat je genoeg alcohol of product binnen handbereik hebt. Je geeft de zekerheid op dat je morgenvroeg je zoveelste kater zal hebben. Dat je weer eens de beste voornemens zal moeten maken en dat je weeral een aantal mensen die moedig genoeg zijn, zal moeten overtuigen dat je deze keer wel zal stoppen. Je maakt de zelfhaat in je wakker en je geeft je hier volledig aan over. Je verlaat de structuur om te bedenken waar je je volgende fles zal moeten verstoppen. Hoe je de volgende ruzie met je partner zal doorkomen. Je zal nieuwe oplossingen moeten verzinnen want ik drink om gelukkig te worden en ik word enkel maar ongelukkiger. Ik drink om plezier te maken en meer en meer eindigt alles met ruzie. Ik drink om sociaal te zijn en om erbij te horen en meer en meer voel ik me op een eilandje. Je verlaat de zekerheid dat je wel moet drinken om vriendschap te verwerven. Want als je rondom je kijkt, zie je enkel vijanden en norse mensen. Ik drink om droefheid te verzachten, en verzwolg in zelfmedelijden. Ik drink om te kunnen slapen en ik word wakker zonder me uitgerust te voelen. Je laat de illusie achter je dat je alcohol moet drinken om je sterk te voelen want de realiteit toont dat je alleen steeds maar zwakker word. Ik drink om te kunnen werken, en verlies mijn job. Ik drink om te ontspannen, en word angstig. Ik drink om zelfvertrouwen te krijgen, en word onzekerder. Ik drink mij moed in, en word enkel laffer. Ik drink om opgewassen te zijn tegen het leven, maar kan het niet meer aan. Ik drink en drink ... en voel me machteloos.

֎   Bond zonder naam spreuk : Verdriet Verdrinken ? Verdriet kan Zwemmen !