een vol bestaan

Het programma brengt een wonder teweeg in ons leven. We worden vrij om te leven.


Vreselijk overwerkt, te druk voor bijeenkomsten, sponsorschap of andere activiteiten. Voor zover we al een tijdje herstellen, hebben de meesten van ons weleens een lid op een bijeenkomst in dergelijke bewoordingen horen klagen. Misschien waren wijzelf wel dat klagende lid. De dagen lijken zo vol te zitten: werk, gezin en vrienden, bijeenkomsten, activiteiten, sponsorschap, stappenwerk. 'Er zitten gewoon niet genoeg uren in een dag', klaagt het lid, 'om alles voor elkaar te krijgen en op tijd aan alle wensen te voldoen'.
Wanneer er zo geklaagd wordt, zitten de andere leden meestal stilletjes te lachen - waarschijnlijk leden die van plan waren om over hetzelfde te mopperen. Het lachen komt voort uit onze herkenning dat we klagen over het wonder van het leven dat we vandaag leiden. Nog niet zo lang geleden was het weinigen van ons gegeven om ook maar één van deze 'problemen' in ons leven te ervaren. Al onze energie was gericht op het onderhouden van onze actieve verslaving. Vandaag leiden we een vol bestaan, met inbegrip van alle gevoelens en problemen die bij het werkelijke leven horen.

Ik zal goed onthouden dat mijn leven een wonder is. In plaats van me druk te maken over alle drukte, zal ik dankbaar zijn dat mijn leven zo vol zit.