de weegschaal in balans brengen

Veel van onze voornaamste zorgen en moeilijkheden komen door een gebrek aan ervaring met een leven zonder drugs. Wanneer we een oudgediende raad vragen, is het antwoord vaak van verbluffende eenvoud.


Het zoeken naar evenwicht tijdens herstel is net zoiets als het verdelen van zandkorrels over een weegschaal. Het gaat erom dat je een gelijke hoeveelheid zand in de schalen krijgt opdat er evenwicht ontstaat.
Tijdens ons herstel doen we hetzelfde. Met onze nuchtere en clean tijd en de Twaalf Stappen als fundament, proberen we werk, huishouden, vrienden, sponsor, relaties, bijeenkomsten en service gelijkelijk te verdelen, zodat de schalen in balans blijven. Onze eerste poging kan onze persoonlijke weegschaal uit balans brengen. Misschien wekte onze over-betrokkenheid bij service de ergernis op van onze werkgever of ons gezin. Maar als we dit probleem trachten te verhelpen door in het geheel geen 12 stappengemeenschap dienst meer te doen, slaat de weegschaal uit naar de andere kant.
Wij kunnen hulp vragen aan anderen die een stabiel evenwicht hebben gevonden. Deze mensen zijn gemakkelijk te herkennen. Zij komen kalm, beheerst en zelfverzekerd over en zij zullen met een glimlach op het gezicht ons probleem herkennen. Ze zullen met ons delen hoe zij gas terugnamen door steeds per keer enkele zandkorreltjes aan beide kanten van de weegschaal toe te voegen. Zodoende werden zij beloond met evenwicht in hun herstel.

Ik zoek balans in mijn leven. Vandaag zal ik anderen vragen om hun ervaring te delen over het bereiken van evenwicht.