weerstand bij verandering

Velen van ons klampen zich vast aan onze angsten, twijfels, zelfafkeer of haat want pijn die vertrouwd is, biedt een bepaalde vorm van zekerheid. Het omarmen van het bekende lijkt veiliger dan het los te laten voor het onbekende.


We hebben het vaak gehoord: wij zullen pas veranderen zodra de pijn om ergens mee door te gaan, groter wordt dan de pijn van het veranderen. Onze angst kan ons ervan weerhouden om te veranderen. We zijn bang om een punt te zetten achter relaties, om van loopbaan te veranderen, om naar nieuwe bijeenkomsten te gaan, om nieuwe vriendschappen aan te knopen of een poging te doen om van een gewoonte af te stappen. We bevinden ons in situaties waarin we langer blijven hangen dan nodig is omdat het simpelweg vertrouwd is, veiliger dan het onbekende.

Elke verandering gaat gepaard met het overwinnen van angst. Als we overwegen om onze geliefde vaarwel te zeggen, dan denken we "Wat als ik voor altijd alleen zal blijven?" Als we erover nadenken om van loopbaan te veranderen, vragen we ons af "Wat als blijkt dat ik er niet geschikt voor ben?" We kunnen ervoor terugdeinzen om naar nieuwe bijeenkomsten te gaan omdat wij dan op mensen moeten afstappen. In ons hoofd bedenken we allerlei excuses om te blijven waar we zijn, bang om iets nieuws te proberen.

Wij komen erachter dat onze meeste pijn niet voortkomt uit verandering maar uit weerstand tegen verandering. 12stappenmeetings leren ons dat ons leven verandering, vooruitgang en vernieuwing inhoudt. Nieuwe vrienden, nieuwe relaties, nieuwe interesses en uitdagingen zullen het oude vervangen. Met deze nieuwe dingen in ons leven, stuiten we op nieuwe vreugde en liefde.

Ik zal het oude loslaten, het nieuwe omarmen en groeien.