de werkzame Macht in de groep

Hoe wij een Hogere Macht zien, is aan ons. We kunnen het de groep, het programma of God noemen.


Zolang we niet volledig de ernst van onze machteloosheid over onze verslaving accepteren, hebben velen van ons moeite met het idee van een Hogere Macht. Zodra onze acceptatie een feit is, staan de meesten op z'n minst open voor de mogelijkheid om hulp te zoeken bij een Macht die groter is dan onze ziekte. In de praktijk krijgen velen van ons voor het eerst te maken met een dergelijke Macht als we deelnemen aan de 12 stappengroep. Wellicht is dat de juiste plek waar we zouden kunnen beginnen met het ontwikkelen van ons eigen begrip van God.
Bewijs voor de Macht in de groep vinden we in de onvoorwaardelijke liefde die 12 stapleden tonen wanneer zij elkaar helpen zonder er iets voor terug te verwachten. De gemeenschappelijke ervaring van herstel in de groep, is op zichzelf al een Macht groter dan wijzelf. De groep beschikt immers over praktische kennis van datgene wat wel en niet werkt. Het feit dat verslaafden telkens weer naar 12 stappen meetings gaan, zegt ook iets. Het toont de aanwezigheid van een Hogere Macht als een aantrekkelijke, zorgzame kracht die verslaafden helpt om clean en nuchter te blijven en te groeien.
Dit is allemaal bewijs voor een Macht die we in 12 stappengroepen kunnen aantreffen. Wanneer we met een open geest om ons heen kijken, zal ieder van ons andere uitingen kunnen zien van de aanwezigheid van die Macht. Het maakt niet uit of we het God, een Hogere Macht of iets anders noemen - zolang we maar een manier vinden om deze Macht in ons dagelijks leven een plaats te geven.

Ik zal me openstellen om in mijn 12 stappengroep tekenen van een Macht te herkennen. Ik zal deze Macht vragen om mij te helpen clean te blijven.