zoals wij inzien

Wij onderzochten ons leven en we ontdekten wie wij werkelijk zijn. Werkelijk nederig zijn, houdt in dat we onszelf aanvaarden en eerlijk proberen onszelf te zijn.


Als actieve en gebruikende verslaafden was onze ziekte bepalend voor onze persoonlijkheid. Wie we waren, was afhankelijk van wat we nodig hadden om 'gefixt' te kunnen worden of hoe dronken we wilden worden. Wij waren overlevingsmachines die zich met groot gemak wisten aan te passen aan alle omstandigheden van het gebruikersbestaan.

Toen we eenmaal aan ons herstel begonnen, gingen we over op een nieuw en ander bestaan. Velen van ons hadden van geen enkele situatie een idee hoe wij ons daarin moesten gedragen. Sommigen van ons wisten niet hoe je met mensen moest praten, welke kleding gepast was of hoe we ons in het openbaar moesten gedragen. We konden onszelf niet zijn omdat wij niet meer wisten wie we eigenlijk waren.

De Twaalf Stappen vormen een eenvoudige methode om te ontdekken wie wij werkelijk zijn. We ontdekken onze plus- en minpunten. We ontdekken de dingen die wij leuk vinden aan onszelf en de dingen waar we niet bijzonder blij mee zijn. Dankzij de helende werking van de Twaalf Stappen beginnen wij in te zien dat we individuen zijn, gemaakt door een Hogere Macht zoals wij die zien, om te zijn wie wij zijn. Als we inzien dat onze Hogere Macht ons heeft gemaakt zoals wij zijn, is het goed zoals we werkelijk zijn. Dan begint het echte herstel.

Door aan de stappen te werken, kan ik de vrijheid ervaren om mezelf te zijn - de persoon die mijn Hogere Macht voor ogen stond.