f y s i e k    e n    p s y c h i s c h 

??? Als ik iets wil doen aan mijn drankprobleem, moet ik dan opgenomen worden in een ontwenningscentrum? 

  • Zeer veel stevige drinkers krijgen hun gebruik opnieuw onder controle door ambulante hulpverlening, zelfhulpgroepen, lotgenotenwerking, door het advies van vrienden te volgen of door enkele bezoeken bij een professionele therapeut.
  • Als er sprake is van echte 'verslaving', zal dit haast nooit lukken. Een ontwenningskuur in een centrum of psychiatrisch ziekenhuis kan dan de enige oplossing zijn om je leven terug op het juiste spoor te brengen.

??? Wanneer ik nog vrij goed functioneer op het werk, heb ik dan een alcoholprobleem?

  • Vele mensen die gebruiken kunnen lange tijd blijven werken en goed functioneren zolang er geen sprake is van verslaafd middelen gebruik. Als het gebruik een verslaving wordt zullen  er echter problemen ontstaan. Steeds meer en langere afwezigheden, minder efficiënt presteren en afzondering. 
  • Om te weten of je mogelijks verslaafd gebruikt, probeer dan eens om een langere periode niets van roesmiddelen te gebruiken. Bvb 6 maanden. Enkele gedragskenmerken kan hier terugvinden, tabel van verslaving of de evolutie van de ziekte

??? Kunnen alcoholvrije dranken, bier, wijn, schuimwijn, ed., een herval verzoorzaken bij een gestabiliseerde alcoholist?

  • Zuivere alcohol heeft geen smaak. Ons geheugen erkent dus de smaak van bier ook als het alcoholvrij is. Dit kan voldoende zijn om bij een gestabiliseerde alcoholist, terug een verlangen naar alcohol op te roepen, craving. Zowel de geur, smaak en beeld van alcohol, sturen prikkels naar de hersenen. Deze ontvangen die prikkels maar niet het goede gevoel, de roes, die alcohol opwekt. Deze ontbreekt.

??? Hoe kan ik weten of ik verslaafd ben ?

Je kan je zelf een aantal vragen stellen. De antwoorden die je daarop geeft, geven mogelijk een inzicht waar jouw gebruik best in past. Kijk ook eens naar de Verslavingpyramide en de Curve van Jelinek

  • ben je bereid om je gebruik van roesmiddelen gedurende 1 week eerlijk op te schrijven en ben je bereid om hierover een gesprek te hebben met een ervaringsdeskundig iemand of een professionele hulpverlener ?
  • heeft je gebruik je al in de problemen gebracht, in de privékring, op je werk of tijdens je vrije tijd ?